Pages

Sunday, November 27, 2011

terima kasih...

sedang aku ketawa..
sebenarnya aku cuba untuk menutup luka di hati..


sedang aku senyum..
sebenarnya aku cuba untuk mencari kekuatan sekali lagi..


sedang aku termenung..
sewaktu itu..ku sedang cuba memujuk hati..


sebagai seorang insan biasa..
semestinya aku perlu lalui ujian dan dugaan..
orang lain pun begitu,kan..??
cuma..dimensi ujian yang diberikan pada mereka mungkin agak berlainan berbanding aku..
ertinya..bukan hanya aku sahaja yang sedang diuji..
maknanya..
bukan hanya aku seorang yang sedang berduka..
jadi aku pun harus kuat..
ya ALlah..Engkau ada untukku kan..??


ku cinta pada hamba2 mu..
mereka tidak dapat membalas cintaku seperti mana aku memberi cinta..
hati mereka terlalu rapuh..
sungguh senang berubah2..
hati ku pun begitu...mungkin..
kerana aku hanya manusia biasa..
yang sifat nya tidak kekal..
aku pun mungkin boleh berubah hati..
ku tidak pasti..
kerana aku tidak sempurna..


namun..
Engkau..
sungguh aku tidak tahu bagaimana untuk mengucapkan rasa terima kasih..
aku selalu terleka dengan keindahan dunia..
acapkali pergi jauh meninggalkan Engkau..
untuk tuntutan dunia yg kejam ini..
ku turutkan rasa hati..
ku berlalu pergi..
jauh dariMu..


tapi...
Engkau...
tidak pernah meninggalkan aku..
Engkau sentiasa ada sewaktu aku memerlukan..
ketika aku benar2 jatuh dan putus asa untuk bangun lagi..
Engkau hadir dalam hati memberi secebis kekuatan..
supaya aku berani sekali lagi untuk berdiri dan meneruskan perjalanan..


di waktu ku tersungkur dan merayu bantuan..
tiada sesiapa disekelilingku yang dapat membantu supaya hati aku kembali cekal..
walau rakan2..mahupun kekasih..ataupun ibu bapa..
sememangnya sokongan dari mereka aku sangat hargai..
tapi..tidak sama rasanya seperti semangat yang Kau beri..
tidak sepanjang waktu mereka dapat mendengar keluhan dan tangisanku..
ya..
memang aku seorang yang lemah..
aku sentiasa perlukan seseorang disisiku..
tapi..tiada sesiapa yang sudi untuk mendengar keluh kesahku setiap saat..
tiada siapa..
hanya Engkau yang ada ketika itu..
walau secara zahir nya ku tidak dapat mendengar suaraMu berbicara denganku..
tapi...kelapangan hati yang Kau beri itu tiada nilainya..
sewaktu ku pejam mata..
ku dapat merasakan aku bukan keseorangan..
kalau dahulu..aku sungguh takut untuk bersendirian..
ku takut rasa sunyi..


tapi..ku seperti ketagih untuk bersendirian..
kerana..aku dapat merayu..
menangis dihadapanMU..
melepaskan segala beban yang membelenggu..


walau pun diri ini dipenuhi dengan dosa2..
Kau tetap disisiku..
ya ALlah.....
ku pohon padaMu..
jadikan aku wanita yang solehah..
anak yang membalas jasa ibu bapaku..
rakan dan sahabat yang baik..
jika ada takdirku untuk menjadi seorang isteri..
jadikan lah aku seorang isteri yang sentiasa menyenangkan hati suami..
dan kurniakan lah kepada aku sekeping hati yang ikhlas..
yang redha...yang beriman..
yang mencintaiMu lebih dari segala2 nya..
aku bukan manusia yang sempurna..
aku hanya mahu menjadi hamba yang taat dan tulus dalam melakukan setiap ibadah..
ya ALlah...
terima kasih kerana mempelihara diriku..
segala apa yang Kau tetapkan..
tersangat indah..
hubungan dengan orang yang ku sayangi..
sedikit sebanyak..
ianya dapat memelihara aku dari perkara yang Kau murkai..
besar hikmah nya..
perihal yang selebihnya..ku serahkan sepenuhnya padaMu..


terima kasih,ya Allah....



Saturday, October 15, 2011

keindahan yang tidak terungkap..


indah nian mentari tenggelam di ufuk barat..
kulihat buih-buih ombak menari di gigi pantai..
sayup-sayup terpandang anak kapal dari kejauhan..
tersentuh hatiku melihat keindahan yang dicipta tuhan..
manik-manik putih jernih menitis dari kelopak mataku..

ya..indah benar ciptaanNya..
seindah perjalanan hidupku..
berkali-kali aku tersadung..terjatuh..tersungkur..
dan Dia juga yang membantu aku untuk bangun semula..
supaya aku terus mara kehadapan..
lalu ku pelajari cara untuk berjalan agar aku tidak mudah jatuh dan tersungkur..
Dia menjadikan aku tahu dimana tempat untuk aku meminta rawatan apabila aku cedera...
supaya aku lekas sembuh dari kesakitan itu..
sungguh sayang Engkau padaku..
terima kasih tuhan..

maafkan aku,tuhan..
adakalanya..
aku mengeluh....
mengeluh dengan kesakitan yang tidak putus-putus..
sehingga waktu itu..
aku tidak nampak perkara lain selain dari kesakitan-kesakitan yang Kau berikan..
hampir aku putus asa...
maafkan aku..
sedangkan,kesakitan itu lah yang menjadikan aku menadah tangan meminta simpatiMU..
sehingga terasa diri ini sebenarnya tidak punya apa-apa..
kerana segala-galanya adalah milikMu..
aku hanya seorang hamba yang sepatutnya tunduk dan akur..

terima kasih ya ALlah..
jika tidak kerana kesakitan itu..
mungkin aku terlalu berdiri di atas usahaku sehingga aku lupa untuk bertawakal kepadaMu..
kerana..tidak akan berlaku sesuatu perkara itu jika bukan dengan izinMu..
jika tidak kerana kekecewaan itu..
mungkin aku terlalu lalai dengan bergelak ketawa sehingga aku lupa untuk bersujud padaMu..

ya ALlah..
aku ini...seorang hamba yang selalu mungkir janjiku padaMu..
hanya Engkau yang tahu perkara yang tersirat di lubuk hati ini..
ampunkan aku..maafkan aku...

ya Allah..jika esok aku masih berpeluang untuk melihat desiran ombak sekali lagi..
sentuhi hati ini sekali lagi dengan kebesaranMu..
dan ku rayu padaMu...
jangan tinggalkan aku..............




Saturday, September 10, 2011

the medicine

apabila hati kecewa..lara..gundah..gulana..
apa ubatnya..??

jawapan insan A:
"aku pegi club..kt situ..musik2 dia blh buat kite rase hepi..and hilangkan stress.."

kemudian ku tanya..sampai bila2 ke rase hepi..??
"x..malam pegi club tu je lah"

jadi..nak rase hepi selalu..kena pegi club hari2 ke..??xpenat..??habis duit...
"hurm..tgk keadaan jugak.."-menjawab kemudian..wajah nya bertukar sedih semula..

jawapan insan B:
"aku MINUM lah..boleh lupe..xingat ape2.."

kemudian ku tanya..kalau xminum..ingat semula kn..??
"ha'ah.."

jadi..kalau nk lupe..kena hari2 minum ke..?bukan ke habis duit..rosakkan kesihatan..?
"entah lah..hidup ni mmg payah"-menjawab dgn wajah sugul..

jawapan insan C: 
"aku hangout dgn kawan2..tgk movie ke..jalan2..shopping..bile kuar dgn kawan2..blh lupe smua mslah.."

kemudian ku tanya..kalau kawan xde mase nk kuar..??mcm mne nk lupe mslh tu..?
"ala..cari lah kawan lain..kn byk kawan.."

jadi..hari2 kena hangout..??banyak ke duit..?
"hurm..malas aku nk komen"-menjawab selepas itu termenung..

setiap orang mmg punya cara t'sendiri utk release kan segala masalah..
bile dilihat dgn mata kasar..
kite kalau boleh..nk lupe kan kekecewaan tu..
jadi..kite nk bt sesuatu yg blh buat hati hepi..dgn mcm2 cara..
A,B dan C tu..
cara diorang nk jauhkan dari hati yg kecewa tu..adalah dgn cara cuba nk elakkan fikiran dari memikirkan perkara tu..
bila duduk sorang2..of course akan teringat semula kn..?
sakit tu akan datang smula..
xkn nk pegi club tiap2 malam..
xkn nk MINUM tiap2 hari..
xkn nk hangout dgn kawan2 hari2..
mcm mne skali pun..kite ttp perlu berhadapan dgn keadaan dimana kite perlu berseorangan..
sunyi kan..??sakit kan..??
semua org akan cakap..hanya tuhan aje yang tahu..
kenapa tak sandarkan hati yang lara tu pada tuhan..??
sebenarnye..
walau sebanyak mane kite tadahkan hati kite yang luka tu pada sesama manusia..
diorg hanya akan dpt tahu yang kite sedang terluka..
tapi..diorg xdapat nk selami sebanyak mane kite rase..
dapat ke kawan2 kite bagi ketenangan hati..??
dapat ke club malam tu melapangkan dada..??
dapat ke AIR tu menghilangkan resah..?

semua tadi tu..kejap aje..bile kite terpaksa duduk sorang2..
ha..mmg kecundang lagi lah...
apa yang aku dapat bayangkan kt sini..
kite ni kadang2..
akan gendong hati yang terluka tu ke hulu ke hilir..
tercari2 tempat untuk ubat kesakitan tu..
kenapa tak pergi pada pemilk hati dan segala jiwa tu sendiri..
dia yang mencipta segala perjalanan hidup..
pada Dia jugak kite perlu minta dan berharap..

Thursday, September 1, 2011

kedamaian itu..

hati gelora bak dilambung ombak..
terkadang tidak sanggup menahan sebak..
apabila hati sentiasa bergejolak..


ya Allah..
aku hanya hamba yang tidak mampu melawan takdirMu..
ku pinta kau selitkan sedikit kekuatan dijiwaku..
menerima segala ketentuan yang Kau gariskan untukku..


doa penenang hati...



Ya Allah… gantikanlah di tempat keresahan ini dengan kedamaian,
di tempat kedukaan dgn kegembiraan


dan di tempat ketakutan dgn keamanan



Ya Allah, sejukkanlah gejolak hati ini dgn salji keyakinan
dan padamkanlah bara dijiwa dgn air keimanan..
Ya Allah..buatlah mata yg tdk mahu lelap


merasa mengantuk yg memberi ketenangan,



dan letakkanlah di jiwa yg goncang ini kedamaian,


dan berilah balasan baginya
dgn kejayan yg sudah hampir



Ya Allah… halakanlah kebingungan pandangan hatiku kpd nur cahaya-MU
dan tindakan-tindakan ku yg keliru kpd jalan MU yg lurus..
dan palingkanlah org2 yg menyimpang dari jalan MU
kpd hidayah MU



Ya Allah… lenyapkanlah was-was dgn fajar cahaya kebenaran,
dan hapuskanlah jiwa yg resah dgn falak kebenaran,
dan tolaklah tipu daya syaitan dgn tentera bantuan-MU
dlm keadaan terhina...



Ya Allah,lenyapkanlah dukacita ku, hilangkanlah kesedihanku,
sembuhkanlah kesakitanku.. dan halaulah keresahan dari jiwaku...



Ya Rabb…Ya Tuhanku… Daku berlindung kpd-MU
dari rasa takut,kami bersandar dan berserah hanya kpd -MU,
Daku tdk meminta tolong melainkn kpd-Mu



Engkaulah pemelihara ku….


sebaik2 pelindung dan penolong…



Monday, August 29, 2011

berapa kali nk cakap daaaaaaaaa...!!!

haddoi...
kenapakah org selalu salah anggap dengan cara aku layan kawan2 perempuan aku..??
especially kawan laki aku..
tgk aku mesra..tunjuk kasih sayang kt kawan2 pmpn aku..
and aku xbuat perkara tersebut pada diorg..
diorg dh mule rse aku songsang...
ceh...terasa akak taw...!!!
sebagai contoh...jika ada kawan pmpn yg baru aku knl..msj aku..
aku mmg hepi..
dibandingkan lelaki yg baru knl msj2 aku..
aku lbh excited layan pmpn sbb aku rase mcm really dapat kawan baru..
kalau lelaki..aku xrase niat diorg betul2 ikhlas utk merapatkan ukhwah...
almost men yg baru aku knl..mmg semate2 nk mengada2...ada sesetengah aje yg ok..yg ok tu..mmg kwn smpi bertahun2 lah..yg gatai2 tu..hurm..sehari dua aje lah..
sbb..aku tau u oll nk main2 aje..
so blh blah!!!


aku xsongsang..
perasaan cinta masih ada pada lelaki..
hhahahaha....
mak aku dulu...sampai dia pn seram..
ade ke patut..
dia pnh ckp...
"mak tau awak dh byk kali kecewa..tpi..itu bukan alasan utk awak jadik songsang"
hahahaahaha..aku ketawa smpai tepuk2 lantai..
itu mmg funny...
mgkn dia salah faham..
tgk aku lyn pmpn mesra sgt..especially dgn bestfren aku..




bile aku da ade bf..bile lah kan..
oh..mak aku da xtnye soklan itu lagi..
walau mcm mne pun....
even aku ada bf..
aku ttp syg kwn2 pmpn aku seperti dahulu..
layanan kawan lelaki..kawan pmpn..and bf mmg berbeza lah kn..


kwn laki biasa..---> xpayah nk mengada2 dgn aku!! nk kwn lame dgn aku..jgn m'gatal...


kawan pmpn..---> suke bermanje2 dgn mereka..mengada2..dan..wah..cubit2..romantik gtu..hehehehe


bf..----> hanya dia yg tahu bagaimana...bak kate gurlfy..aku lyn bf mcm lyn suami..and bab tu dia xpuas hati dgn aku sbb bile putus cinta..aku mcm kne tggl dgn suami...hoh..nk bt mcm mne bby..hati dh syg...


hurm..yg aku tahu..aku kalau blh..nk syg semua org..
bak kate dato' fadzilah kamsah..sayangi org..nnti org akan syg kn kite..
yelah..will do..
tapi..hanya pada org yg ikhlas semata2 utk merapatkan ukhwah..
bukan utk org yg ade agenda lain...


Saturday, August 27, 2011

pemilik hati.....

pandangan ku lemparkan ke luar jendela..
melihat kesibukan manusia yang mundar mandir menyusun perjalanan hidup mereka..
namun..aku masih disini..
mengharap suatu sinar singgah dihati..
kuukir senyuman..
begitu indah ciptaan tuhan...
mencipta berbagai jenis buku kehidupan..
bagi beribu-ribu insan..
termasuk aku..
yang mempunyai corak kehidupan yang penuh liku..
sakit..bahagia..kecewa..
menangis dan ketawa..
seiring..sejalan..bersama sentiasa..

fitrah setiap hati..
tidak mahu merasa sunyi..
seringkali tercari-cari teman sejati..
jatuh tersungkur bangun sendiri..
titisan permata gugur dipipi..
tertanya-tanya kenapa sunyi masih terjadi..


pemilik hati yang sebenar hanya memerhati...
bagaimana hambaNya menagih simpati..
merayu-rayu kepada manusia yang bisa mungkir janji..
sentiasa menanti bila kah hambaNya ingin kembali..
kembali padaNya yang tidak mungkin menyakiti..
serta memohon dengan seikhlas hati..
sehingga ketenangan itu menjengah nanti..


wahai hati..
Allah tidak pernah berjanji bahawa hidup itu mudah..
tidak pernah berjanji bahawa kekecewaan itu tidak akan menjengah..
tidak pernah berjanji bahawa langit kan sentiasa cerah..
namun....Allah berjanji untuk sentiasa berada disisi..
kerana itu yang pasti..


setiap liku-liku dan ranjau berduri disepanjang perjalanan kehidupan itu terselit sebuah kemanisan..
kerana kesakitan dan kekecewaan itu membawa kita lebih dekat dengan tuhan..


wahai tuhan..
tidak mengapa lah jika aku perlu menghadapi hidup berseorangan..
cuma ku pinta padaMu..
jangan aku Kau tinggalkan..
berikan aku hati yang redha..
untuk menerima segala ketentuan..
jangan biarkan aku putus harapan..
selitkan dijiwa ku dengan keindahan iman..
supaya aku bisa menjadi hambaMu yang mempunyai pegangan..
yang tidak mengeluh dengan takdir kehidupan..





Wednesday, August 24, 2011

semangat + harapan + senyuman = kamu..

kamu semangat saya..
kamu senyuman saya..
kamu harapan saya..
namun..
kamu tiada..
semua perkara tersebut tingglkan saya...

saya mahu semangat saya pulang..
saya mahu senyuman saya semula..
saya mahu harapan saya kembali..
saya mahu kamu...
kenapa kamu tidak seperti saya merasakan perkara ini.??

kamu..saya tidak mahu bertempur berseorangan..
saya perlukan kamu sebenarnya..
sangat-sangat perlukan kamu..
T__T

kamu...
jauh disudut hati saya..
saya tak mahu hilang kamu...
sebab..
bila kamu tiada...
semangat..harapan serta senyuman saya pun hilang..

Tuesday, August 23, 2011

a price of penghargaan..

appreciation...
hargai org yg sygkan korg..
especially prmpn..
aku ada seorang kawan...
girl..
she has a boyfriend..
yg aku tgk t'sgt sygkn dia..
at first..
she did the same thing like wat his bf do...
setia and got some planning to get married..
they have been in relationship almost few years..
which i think..
mmg ptut dah pun diorg kawen..

then..suddenly..
she met a guy..
i don't know what the guy "ayat" her..
until..she dare to cheat on her bf..
wah...baru aje kenal dat guy..
and dh buat decision..
"aku syg kn that new guy and dia baik"

huh...1st thing come across my mind is that..
she is so stupid..
yes indeed..kite xblh nk expect kite jatuh cinta..
but..she's to soon to trust..
and now susah nk bt pilihan kononnye..
what...???
betul ke dat "new guy" really want u..??
her bf ask to married him.
and she suddenly said..
"i'm not ready yet"
padahal b4 ni mcm nk rak rancang nk kawen next year..

poor bf..
mgkn satu hari nnti..
u'll be facing the condition like this phrases..
"yg dikejar xdpt..yg dikendong berciciran.."
at that moment..
ko akan sedar..
and bile ko jatuh cinta pada org yg not really in love with u..
lagi ko rase sakit..

appreciate lah sesuatu hubungan..
especially a girl..
u can't have both because u perempuan..
kalau u lelaki..
agak possible lah kan...
if i were u..
aku akan appreciate sgt2 kalau ade org yg sygkan aku more than everything..
however..
ko yg perlu face all those thing..
so..made up ur own decision...
jgn sakitkan org yg cintakan kite..
that's all...

Sunday, July 24, 2011

jangan ajar bukan-bukan!!

lelaki..oh lelaki..
sila ambil perhatian..
ade beberapa perkara yang tidak patut kamu buat..




sedar atau tak perkara ni..
selalu nya kan..
lelaki dan perempuan sangat berbeza dalam suatu perhubungan..
ini yang tersangat obvious...


okay...
selalu nye lelaki hanya akan beriya2 sewaktu diawal perhubungan aje..
waktu mule2..amboi...romeo pun kalah..
kalau bab bergayut dgn awek baru dia tu..
aduh...sampai company telecommunication tu kaya disebabkan korang pun xpe..
pastu...duk belanje awek itu ini..
longgokkan dengan duit lah..ape lah..
jadi papa kedana pun dia xkesah..
kalau bab teman2..
especially shopping...
mase mule2 bercinta..
aishhhhhhhhh..
bukan main lagi...
kire nye..korang lah teman paling sejati skali..
ajak je ke mana...
xpnh merungut...
kalau bab mesej...
aduh.....
tangan melekat dengan henset..
ucap gud morning..gud afternoon..gud evening lah..gud nyte lah..
selamat makan tgh hari lah..
selamat mandi lah..
pendek cerita...setengah saat pun xpnh lupa awek dia..
huh..waktu tu..
awek korg mmg akan rase..korang lah bidadara yang diturunkan dari langit utk diorg..
mmg good lah kan..
perfect giler korang waktu tu utk dia..




then...bila hbgn mule mencecah usia matang..
aissh...mule dh jadi lain..
jgn kate nk kol...
mesej pun sebutir dua aje..
ajak teman shopping..??
aish...mmg macam menunggu bulan jatuh ke riba lah..
ha...ajak kuar..dating..
mule lah rase malas je kan..
sebab duit pun kering..
nk harapkan mesej happy besday pun..haish..kadang2..korang lah org terakhir yang ucap..


do you realize all of this,guys..??
perempuan ni..dari awal..
jangan ajar perkara yang pada masa hadapan nye korang tak nak buat..
bila korang ajar perempuan dgn duit..
atau dgn macam2 perkara yang sebenarnye korg sendiri xmampu nk buat bile hubungan tu dah matang..
perempuan akan terbiasa dengan perkara tu..
so..bile dah lame2..korang dah xnak buat perkara yang korang buat mase mula2 bercinta..
diorang akan rase korang berubah..ade orang lain..
itu lah ini lah..
ha...tu punca jadi nye pergaduhan.
pastu..baru lah korang nk kate awek korang demand lah..ape lah..
xfaham korang lah...


korang tu sendiri..
yang patut tahu apa yang korang patut ajar dengan orang yang korang sayang..
jangan beriya2 mase mula2 je..
so..yang paling baik..ajar lah mereka bersederhana..
ajar mereka terima diri kamu seadanya..
jangan sesekali ajar perkara yang kamu xmampu..
yang paling penting!!
jangan ajar perempuan dengan duit...


perempuan ni sebenarnye senang dididik..
jadi..guna kan naluri ketua yang ada dalam diri korang utk didik kaum hawa ni..
so..boleh lah happily ever after..

Sunday, July 17, 2011

lepaskan....

lepaskan...
perkara yang paling susah adalah untuk melepaskan apa yang ada dalam genggaman..
cinta tu..ibarat menggenggam mawar berduri..
haruman nya dapat dihidu..
tapi...mampu melukakan tangan..
nak dilepaskan..sayang..


semarakkan..
mawar berduri itu adalah hubungan cinta yang terjalin antara dua jiwa..
jika mawar ini tidak disiram..
pasti akan layu..
begitu juga cinta..
jika tidak dihangatkan...
pasti akan suram..pasti akan kusam...


faham...
memahami itu dapat membajai bunga cinta agar mekar..
tetapi..jangan kamu hanya pinta untuk difahami..
cuba lah juga untuk memahami..


ruang..
berikan ruang yang cukup agar taman cinta itu selesa..
tenang dan nyaman..
hargai ruang yang diberi..
bukan untuk kamu mengambil kesempatan keatasnya..
sekali taman cinta itu dirosakkan..
perlukan masa untuk membina nya semula..


marah..
api yang paling panas adalah marah..
ketika marah..diamlah kamu untuk sementara waktu..
kerana..dari api yang marak itu...
jika disimbah lagi minyak tanah..
pasti akan mengundang kecelakaan..
tidak salah jika kamu mengambil masa untuk bertenang jika merasa marah sebelum memulakan perbincangan..
kerana..sewaktu marah..
tiada perkara yang lebih rasional yang dapat kamu fikir kecuali memaki hamun..


sedia..
dalam cinta..
terlalu banyak kemungkinan yang tidak dapat kamu jangka..
jadi..
apa pun yang terjadi..
sedia menerima nya..kerana..
segala-galanya tidak akan berlaku secara sia-sia..


noted: born to understand not to be understood..

Tuesday, June 21, 2011

lelaki versus wanita..



hati wanita..
aku nk bebel sikit sal hati wanita ni..
sebab..??
sebabnye..aku adalah wanita..
wahai lelaki...
ade several thing u need to know ttg wanita..
 ini adalah pandangan dari aku..
malas nk g search2 kt blog org lain..


1) ku milikmu...
wanita:
wanita sgt suka menunjukkan yang dirinya telah dimiliki..tau x kenapa..??
bile dia dah sampai tahap nk annouce mcm tu..mknenye..
dia dh jatuh tersungkur cinta pada pd dat guy..
lagi satu sebab..dia xnk orang lain kacau dia..pada dia..
dia hanya hak lelaki tu..


lelaki:
ok..lelaki agk different sikit dlm hal ni..bile dia sedang bercinta..
dia tidak lah suke menunjuk2 kan cinta itu seperti di FB/twitter/myspace/tagged/friendster.
pada dia..perbuatan tersebut adlah poyo..yelah..jatuh lh standard dpn kwn2..
kang tkut saham jatuh pulak..and dia akn persoalakan perempuan..
kenapa msti nk tunjuk2 kat org yg kite sedang berkasih syg..hurm...kn..?kn..??
aku faham fenomena ini..
tapi..actually..xsmua lelaki mcm ni..ade jugak yg beriye2 nk tunjuk kt semua org..ini golongan minoriti..
sgt2 sukar ditemui..
aku ade jumpe yg mcm ni mase dulu2 kala..hoh..ade jugek rase suke bile dia suke pamerkan kt org dia syg aku..
tapi..kadang2 rimas..sbb..haish...ade sikit perasaan malu disitu..mase tu zaman friendster lagi..hihihih..


komen:
aku xkesah sgt benda2 mcm ni..if kt FB..malu lah wei..mak ayah semua tgk..
nk berdondang sayang pun..adeh..hormat sikit lah org tua kan..
gambar2 pun..aduh...mmg xkn lah aku nk taruk kt FB..
aku tau ayah aku xsuke...
kalau dah kawen lain cerita nok..
biarlah kasih sayang tu..aku nikmati bersama si dia secara biasa2 aje..tapi..tiap hari sungguh membahagiakan..
itu dh cukup..


2) shopping..
wanita:
ha..wanita..dgn shopping..mmg lah tidak boleh dipisahkan..
aku pun same..tapi..kalau aku ade duit lah kan...
kebanyakan wanita..mmg lah suke window2 shopping ni..
amboi..mmg hot lah kan..jalan2 dgn kawan2..masuk kedai zara..kedai burberry..
nafsu xingat..mcam nafsu naga..
nk buat mcm mne..da wanita byk nafsu..9 kan..??huh..kire ok lah tu..


lelaki: 
ape yg aku tau..lelaki xsuke window2 shopping ni..ha..tapi..diorg..sekali nk shopping..(time ade duit and bile btul2 nk beli perkara tu)..
mmg lah tersangat cerewet..dh faham sgt dh..tpi..diorg bukan selalu nk shopping2..
nk ajak lelaki window shopping..??
haish..mule2 nk ngorat awek..blh lah dia buat muke smiley teman awek dia..
cube klu dh bertahun2 kawan..xde nye der...
yg aku tau..ha..tmpt2 permotoran..perkeretaan..pengawekan..as well as tmpt2 lepak seperti shisha..
ha..tmpt2 mcm ni suke lah diorg..
mule2 ikot aje lah ape kate awek..lame2..hahaha..harem..


komen:
aku..jns yg bkn obses nk shopping2..
tapi..lau aku target nk beli sesuatu..
aku kumpul dulu duit..
ade duit..aku beli and terus balik..
tpi..aku xpnh tolak kalau kawan2 ajak window shopping tu..
ikut aje lah kan..
cume..kalau nk ditanya minat aku..
aku xminat g shopping kompleks...
g tepi pantai ke..air terjun ke..taman ke..
aku minat lah..


3) merapatkan hubungan..
wanita: 
ha..aku xnafikan..mmg care wanita nk rapatkan hbgn..
mmg dia nk slalu msj..
nk selalu kol..sbb dgn care tu..dia rse dia rapat dgn BF dia.
tu yg kadang2..sb xbalas msj aje da blh jadik punce gadoh..
and kadang2 meroyan??
tol x..??
aku tau lah coz aku pn wanita..


lelaki:
lelaki..hurm..ape yg aku fham..lelaki ni adalah makhluk yg mls selalu nk msj..selalu nk kol..
actually..kdg2 bukan disebabkan diorg xsayang..
tapi..disebabkan diorg mmg pemalas..
tmbh2..kalau diorg kuar dgn kwn2..
ha..haram lah nk msj kn..?
disebabkan..diorang nk nikmati saat2 selain bersama kite tanpa kite..
bukan lah dia lupe kan kite..
itu yg aku faham lah..


komen:
cukup lah aku tau dia syg aku..
kalau ikutkan,,mmg 27hour a day aku nk msj..nk kol..
tapi..faham2 lah..
(kadang2 menyampah and merajuk jugak)
bukan kite aje yg dia ade dlm hdup dia kan..
keje..kwn2..pada aku..
aku syg dia..and cukup lah stakat aku cube dan dapat fahami dia..
kalau 1 day dia tbe2 nk spent his whole life hnya utk aku..
wah..mmg terlalu bersyukur lah..
skrg pun dh t'sgt2 okay bg aku..




lelaki dgn wanita..mmg lah sgt2 berbeza..
and disebabkan perbezaan ni lah wanita and lelaki perlu bersatu..
atas sebab perlu melengkapi antara satu sama lain and explore same2 ape itu life..
kalau lelaki rase perempuan adalah suatu entiti yg sukar utk difahami..
mcm tu jugak wanita rase..
ingt kami senang ke nk faham anda...??
tapi..at least..we'd try..
did u..??


lelaki oh lelaki..
kadang2..u oll merungut..
kate ur pasangan xfaham u..
tapi..did u ever try to understand them too..??
if u don't ever give a single try..
jgn kate mcm2 kat kami..(golongan yang lemah okay!!)
kami sayang..at least..cube berubah to be what u want us to be..
ok..ini utk lelaki2 kt luar sane..

wanita oh wanita..
mari kite belajar utk kawal diri and jgn terlalu emosi..
as far as i am concerned..
wanita mmg emosi..
tp,jgn lah sampai kite dilihat terlalu bodoh..
(kadang2 tu terlajak jugak..weee)

aku tak nak tanam anggur..aku nak tanam strawberry...

wah..sekarang aku adalah penanggur yg xde lah terhormat sgt..
sibuk jugak mencari2 keje skrg..
nk try hidup tanpa bantuan mak ayah..
kesian diorang..terlalu banyak bersusah payah demi aku..
aku appreciate sgt2..
in sya Allah..aku akan buat yg terbaik utk berdiri atas kaki sndri..
mmg dari kecik..aku suke hidup yg independent..
mencabar..
hurm..mgkn sbb tu jugak aku selalu diberi dugaan yg berat2..
yelah..nk sgt hidup yg mencabar..
tapi..xpe..itu semua pengalaman hidup yg mendewasakan aku..
mengajar aku apa itu erti hidup..
thanx a lot pada Maha Pencipta...
walau byk perkara yg perit..byk jugak perkara yg manis..


aku skrg..boleh lh diishtiharkan sbg jobless..
tpi..ade gk wat part time..
cari gk lah duit2 tambahan...
nk mulekan hidup ni..xblh nk demand2..
kena sedar diri sikit..
aku kt sni..ade lah jugak rase nk give up..
tapi..ade mr.yayang..
selalu support aku..
ok..aku kuat semula..
yes..indeed..saya kuat sebab awak yayang..
kalau awak xde..dah lama saya bungkus2 barang balik kg..
and sebab awak..saya sggup and xkesah buat ape2 jns kerja kt sini..
and of course lah kalau kerja tu awak izinkan..
if x..saya xbuat..


few days ago..aku ade lah buat freelance job kt ict..
mmg pnt..serius..
kaki aku sikit lagi rase mcm nk putus..
mmg sakit lah..
dari kul4 ptg..smpai kul 10 mlm..keje berdiri aje..
time aku duduk..time solat aje..
mmg penat..
tapi..aku enjoy..
hihihihhi..
rse berbaloi..
yg penting sekali..pengalaman....
seronok...


mase awal2..

aku berani tgk mcm ni je..ni pun dh puas aku istifar..


puas..aku sorang dpt collect 300 lbh..


mira ni kan..selambe aje dia pegang menatang tu..aku..org tu bwk bnde ni dekat2 pn aku da lari keliling ict..pak cik tu mmg tau aku tkut benda ni..ade ke ptut..aku tgh syok2 register name org..senyap2 dia bwk bnde ni dtg kt aku..malu aku terjerit kuat2 kt ict tu..bukan stakat jerit aje..aku lari lintang pukang.abeh tercampak semua kertas2 registration tu...nsb bek aku xde sakit jantung..kalau x..mati dh ni..mgkn skrg..semua org tgh sebok2 bacekan yasin utk aku..

eh..tau x..??
aku kan..bile rse nk give up buat sesuatu...
contoh lah..dulu..
give up study..membace xmasuk2 kepala otak..
bile itu yg terjadi..aku akan teringat org yg aku syg..
aku ingt wajah mak ayah aku..
mesti diorang xsuke kalau aku jadik lembik..
aku anak sulung..
mane leh lemah2..mcm mne nk jadik contoh kt adik2..
ha...skrg ni.dh tmbh sorang lagi yg menjadi penguat semangat aku..
mr yayang....
yesssssss....
i lebiu so much...
my mr yayang..lebiu...


saya tau...awak akan sentiasa disisi saya..
even if awak xbanyak mase utk saya..
tapi..saye xpnh rse awak sedang abaikan saya..
sbb..itu semua bkn pengukur ksih syang..
yg saye tau..awak ada dlm hati sye..
and i will do everything utk faham and buat yayang hepi....
saya tau..dugaan akan sentiasa ada utk kite..
tapi..as long as kite sme2 memberi semangat..
saya sggup aje harungi ape2  bersama dgn awak..
ececececececeece...
poyo x..??
utk awak je ni..


saye suke tgk awak mse awak drive..sbb sye rse awak sgt macho waktu tu..hhihihhi

yayang...bawak saya g mkn pulut durian leh x..??hurm...



Thursday, June 9, 2011

yang terindah..

incik yayang...
eh...awok..awok ingat tak macam mane kite mule2 nk rapat..??
heheheehe..
jeling2 sane..jeling2 sini..
wah...beh betul dapat curi2 tgk awok..
bile "mata bertentang mata"...
wah.....denyutan nadi terasa kencang..hohohohohohho...
(ha..sape2 rase mcm nk meluat..sile tekan ESC)..
waktu tu..kalau dapat je tgk awok..
semangat aje taw...
hihihihiih..


sedar xsedar...kite rapat..
ade rase sayang..ade rase rindu..
eh..awok tau x..??
mase mule2 dulu..??
saye mmg takut nk mesej awok dulu..
jadi..saye tgu aje sampai awok yg mesej saye..
dalam hati..adeh..
bukan main selak lagi saye nk mesej awok..
tapi..cis..konon2 berlagak relax padahal dalam hati da ade ribut taufan yang melanda..
resah dan GELIsah je kalau awok xmenghantar SMS (Sistem Mesej Selalu)..
memang lah saye senyap je selagi awok xsms..
sampai awok kate..kalau awok hilang..saye xcari awok..
ceh...
ade ke patut awok kate mcm tu..
kalau lah awok tau gelora dalam jiwa..(jiwang disitu)..
waktu tu..kalau henset berbunyi aje..
ha....nk cpt2 tgk henset..
bile tgk name awok yang muncul..
wah....gumbira betul saye..
sengih2 aje walau pun hanya hantar..."awak...."
eh..itu sudah bermakne..


makin hari..makin rase suke..
banyak kongsi minat yang same..
mmg bahagia jugek berdamping dgn awok..
awok tau..
saye suke awok sebab awok tidak mengayat macam lelaki lain..
seperti contoh..
"hurm..saye rase..saye dh jatuh hati lah tatkala pertama kali melihat awok"
grrrrrrrrrrrrr....ayat budak darjah dua..
menyampah sungguh nian..


awok matang...saye tercair kejap..
eh..bukan kejap..sokmo..
bile dgn awok..
terase mcam ade abang..
yelar..saye ni kan anak sulung..
abg angkt ke..abg baling ke..xde semua tu.
i xreti lah u...


sekarang kan..??
hurm....terasa kan..
saye nk jadi kawan awok..
nak jadi puan kekasih..
nak jadi tukang dengar masalah awok..(bukanlah penambah masalah)
nak jadi tukang masak awok..
eh..yg ni belum lagi lah..
cume xnk jadik musuh awok..


dalam kepala otak saye ni..
hanye pikir..
mcam mane saye nk buat supaya awok hepi je kalau ade dgn saye..
sbb nye.
saye sayang kt awok..
awok tau dok..??


awok..rindu lah kat awok tuh...
semuga awok hepi2 sokmo..